Skip to main content

Uzavřený cyklus jídla

Třetina jídla se vyhodí. Doma, ve třídě i ve školní jídelně… Proto Zachraň jídlo a Kokoza spojily své síly a vybavily „naše“ školy komplexním návodem, jak této výzvě čelit. A protože je v přesyceném světě těžké přestat vnímat jídlo jako něco, co se denně – kde se vzalo, tu se vzalo – automaticky objevuje na talíři, snažíme se dětem zprostředkovat dlouhou cestu, kterou jídlo urazí, než se dostane na stůl, a také skutečnou hodnotu, která za tím stojí.

Uzavřený cyklus jídla

Třetina jídla se vyhodí. Doma, ve třídě i ve školní jídelně… Proto Zachraň jídlo a Kokoza spojily své síly a vybavily „naše“ školy komplexním návodem, jak této výzvě čelit. A protože je v přesyceném světě těžké přestat vnímat jídlo jako něco, co se denně – kde se vzalo, tu se vzalo – automaticky objevuje na talíři, snažíme se dětem zprostředkovat dlouhou cestu, kterou jídlo urazí, než se dostane na stůl, a také skutečnou hodnotu, která za tím stojí.

A aby vám to lépe uteklo, vyrazte mezitím spolu s našimi záchranáři na exkurzi do školní jídelny: Tady zjistěte, kam mizí gastroodpad, která jídla jsou právě v kurzu a čím se naopak nejvíc plýtvá. Přemýšlejte, jak by se tomu dalo zabránit. Doma mrkněte do spíže a do chladničky a jako začínající experti na plýtvání jídlem zkontrolujte, zda potraviny skladujete správně. S novými zkušenostmi se zkuste zapojit do plánování jídelníčku nebo do rodinných nákupů. Čtrnáct dní si zapisujte suroviny, které vám doma nejčastěji zbývají.

Toužíte si vypěstovat vlastní jídlo? Držte se našeho zahradníka! Nejdřív vám ukáže, že vaše školní zahrada funguje jako bioreaktor založený na životadárném koloběhu látek a energií. Velkou vědu jen tak mimochodem proloží rychlokurzem pozorování ptáků, lekcí míchání substrátu nebo ukázkou prořezu stromů. Už brzy zjara začnete vysévat, pikýrovat, zalévat! Budete hlídat teploměr a po třech zmrzlých – hurá na záhony! Přesadit a čekat, počítat slunečné dny než vykoukne první zelenina. A pak další a další, až do první vlastní svačiny!

A když jídlo, tak vaření! Z vítězných adeptů na vyhození ve třídě společně vytvoříte záchranářské recepty, které si připravíte během hodin vaření: Opečená bagetka s rajčatovou tapenádou posypaná microgreens, Banánový truffle se zakysanou smetanou a máslovými sušenkami… Zní vám to jako něco, co mělo skončit v koši?

A aby vám to lépe uteklo, vyrazte mezitím spolu s našimi záchranáři na exkurzi do školní jídelny: Tady zjistěte, kam mizí gastroodpad, která jídla jsou právě v kurzu a čím se naopak nejvíc plýtvá. Přemýšlejte, jak by se tomu dalo zabránit. Doma mrkněte do spíže a do chladničky a jako začínající experti na plýtvání jídlem zkontrolujte, zda potraviny skladujete správně. S novými zkušenostmi se zkuste zapojit do plánování jídelníčku nebo do rodinných nákupů. Čtrnáct dní si zapisujte suroviny, které vám doma nejčastěji zbývají.

Toužíte si vypěstovat vlastní jídlo? Držte se našeho zahradníka! Nejdřív vám ukáže, že vaše školní zahrada funguje jako bioreaktor založený na životadárném koloběhu látek a energií. Velkou vědu jen tak mimochodem proloží rychlokurzem pozorování ptáků, lekcí míchání substrátu nebo ukázkou prořezu stromů. Už brzy zjara začnete vysévat, pikýrovat, zalévat! Budete hlídat teploměr a po třech zmrzlých – hurá na záhony! Přesadit a čekat, počítat slunečné dny než vykoukne první zelenina. A pak další a další, až do první vlastní svačiny!

A když jídlo, tak vaření! Z vítězných adeptů na vyhození ve třídě společně vytvoříte záchranářské recepty, které si připravíte během hodin vaření: Opečená bagetka s rajčatovou tapenádou posypaná microgreens, Banánový truffle se zakysanou smetanou a máslovými sušenkami… Zní vám to jako něco, co mělo skončit v koši?

Zalistujte v naší metodice

Oběžník č. 3, téma: Uzavřený cyklus jídla

metodika pro učitele a aktivity pro žáky základní školy

Sešit metodiky věnovaný udržitelnému jídlu shrnuje všechny aspekty tématu – od samozásobitelství až po záchranu jídla v domácnosti. Víte, jak naplno využít potenciál školní zahrady, proč si pořídit produkční záhony a jak se dělá Audit bioodpadu nebo Kulatý stůl ve školní jídelně? Proč se třetina jídla na světě vyhodí a co to znamená, když se řekne UFO v lednici? Odpovědi máte na dosah!